Stadsnätet  i Helsingborg

Vad kostar det?
Du betalar en aktiveringsavgift på 695 kronor (engångskostnad) och därefter endast den abonnemangsavgift den tjänsteleverantör du valt tar ut. När du anmält dig till en tjänsteleverantör meddelar denne i sin tur detta till Öresundskraft, som efter en tid kommer att skicka en separat faktura på aktiveringsavgiften 695 kronor till dig. För att göra det enklare för dig som användare att byta tjänsteleverantör och jämföra priser, har tjänsteleverantörerna slopat sina startavgifter. Istället tar Öresundskraft ut den avgiften första gången man kopplas in i Stadsnätet. När du väl är inkopplad tillkommer inga nya start- eller inkopplingsavgifter när/om du byter tjänsteleverantör. På så sätt blir det alltid billigare och enklare för dig. OBS Alla beställningar bör göras i samma namn, så att du inte blir debiterad flera gånger..OBS

Vad gör jag när det inte fungerar?
Skulle du drabbas av avbrott i någon av de tjänster du abonnerar på skall du vända dig direkt till den tjänsteleverantör du har för den berörda tjänsten och göra en felanmälan. Om tjänsteleverantören misstänker att det uppkomna avbrottet orsakas av fel i ditt uttag eller någonstans i fastighetsnätet är det dennes uppgift att skicka en felanmälan till Öresundskraft. Du som kund behöver alltså aldrig kontakta någon annan än din tjänsteleverantör i ärenden som gäller de abonnemang du har i Stadsnätet.

Måste jag betala ny aktiveringsavgift om jag flyttar inom Helsingborg?
Nej. Aktiveringsavgiften är en engångskostnad som du betalar första gången du ansluter dig till Stadsnätet. Flyttar du så betalar du endast en flyttavgift (195 kronor i Mars 2007).

Vad behöver jag för att komma igång med stadsnätet?

Ladda ner i PDF
Checklista för att komma igång:
• Nätverkskort måste finnas i datorn.
• Abonnemang måste tecknas med valfri leverantör.
• Nätverkskabel (KAT 6 – E, oskärmad) måste införskaffas.

Nätverkskort
Först och främst behöver se till att din dator är utrustad med ett nätverkskort. Är du osäker på om det finns ett nätverkskort i din dator tar du enklast reda på det genom att titta på datorns baksida. Har din dator ett uttag av den typ som visas på bild 1 så har din dator ett nätverks kort. På bärbara datorer ser uttaget likadant ut och sitter oftast på sidan. Saknar din dator ett nätverkskort går du till närmsta datoraffär och ber dem hjälpa dig. De flesta datoraffärer brukar också, mot en mindre kostnad, kunna hjälpa till med monteringen av kortet om du skulle behöva det.

 

Du behöver ett abonnemang hos en internetleverantör
Stadsnätet är ett öppet nät där fri konkurrens råder.
Detta innebär att alla tjänsteleverantörer som vill vara med och leverera på dessa villkor får göra det. Gå in på www.stadenistaden.se, Öresundskrafts hemsida om stadsnätet, och klicka dig fram till ”Bredbandstjänster” för att se vilka leverantörer det finns att välja emellan.

När du har bestämt vilken leverantör du vill ha, ringer du dem och ber att få teckna ett Internetabonnemang för Helsingborgs stadsnät. Leverantören kommer att skicka hem ett abonnemangskontrakt till dig som du ska fylla i och returnera. Efter ytterligare några dagar kan du sedan koppla upp dig via stadsnätet. Instruktioner om hur du kommer igång med Internetanvändandet får du från din leverantör.

Nätverkskabel
För att komma ut på Internet via stadsnätet behövs inget modem eller andra tekniska tillbehör. Det enda du behöver är en nätverkskabel. Det är dock viktigt att välja rätt kabel. En kabel av fel sort kan resultera i problem med uppkopplingshastigheten. Rekommendationen är att man för Stadsnätet använder en oskärmad kabel av typen KAT-6 (kategori 6). Nätverkskabel bekostar du själv, om inte din Internetleverantör skickar med en sådan.
Nätverkskablar (TP) köper du i en dator- eller elektronikaffär

Inkoppling av nätverkskabeln
Inkopplingen är enkel. Ena änden av kabeln trycker du in i uttaget till nätverkskortet som finns på baksidan av din dator (se bild 2) och den andra änden trycker du in i stadsnätsuttaget i väggen (se bild 3).

Att tänka på
För att skydda din dator mot virus bör du se till att du har ett fullgott virusskydd med s.k. brandvägg. Hos de flesta leverantörer ingår detta i abonnemanget, men du kan även köpa ett sådant i en datoraffär. Exempel på virusprogram är Norton, McAfee, F-Secure och NOD32.
Support
Skulle du få problem med din internet-uppkoppling och behöver support, kontaktar du din leverantör.

Kan jag använda stadsnätsuttaget till både Internet och tv samtidigt?

Ja. För att kunna använda flera tjänster samtidigt krävs
en s.k. ”switch”. Vad CPS/DRG gör är att den delar upp och kvalitetssäkrar bandbredden för data, telefoni och TV. Det gör att kapaciteten i ditt uttag kan ökas om du surfar, ringer och tittar på TV samtidigt.

Obs! Du har redan en ”switch” med separata uttag för internet och tv monterat i fastigheten, se bild.

Kort om CPS/DRG
• Finns i två utföranden, en för fiber- och en för Ethernetanslutning.
• 8 portar för data, TV, spelkonsoler, telefoni m m.
Port 1-4 Tel, TV, Multicast.
Port 5-8 PC, Spelkonsol, Övrigt
• Hanterar 10 - 100 Mbit/s
• Fästen för väggmontering

Du ansluter datorn, telefonen och TV:n till separata uttag i CPS:en

Bredbandstelefoni

Vill du använda stadsnätet för telefoni tecknar du ett abonnemang med en operatör som tillhandahåller den tjänsten. På www.stadenistaden.se finns aktuell leverantörsförteckning.

I den lilla dosa du sedan får från operatören finns även ett uttag för internet-uppkoppling. Du behöver alltså inte kvittera ut någon ”switch” från Energicentrum.

 
 
   Nyheter
 
 
 
 
 
 
Uppdaterad   2015-10-10     Design ©  Seouvent Konsult